TED Isparta Kolejinde Kariyer Günleri

TED Isparta Koleji Lisesi öğrencileri, Ekim ayı Kariyer Söyleşisi Etkinliğinde “Diş hekimliği” mesleğini SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Timuçin Baykul’dan dinlediler.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Ekim 2016 16:59
TED Isparta Kolejinde Kariyer Günleri

Her ay PDR Birimi tarafından düzenlenen Kariyer Söyleşisi Etkinliğinin bu ayki konuğu SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Timuçin Baykul idi. Aynı zamanda hem TED Isparta Koleji’nin velisi hem de TED Ankara Mezunu olan Prof.Dr.Baykul, lise öğrencileriyle diş hekimliğine giden kariyer hikayesini paylaştı. Prof.Dr. Baykul, Diş Hekimliği Fakültesine tercih edecek öğrencilerde hangi becerilerinin öne çıktığını, lisans eğitiminde nasıl bir eğitim verildiğini, uzmanlık eğitimini ve iş olanaklarını anlattı.

 Hem teorik hem pratik eğitim

 Prof.Dr.Baykul, Diş Hekimliği Fakültesinde 1.sınıftan 4.sınıfa kadar teorik derslerin yanı sıra model ve prototipler üzerinde pratik yapıldığını, 3.sınıfın 2.döneminden itibaren kliniklerde gözlem yapılarak doktorların tedavi sürecinin izlendiğini , 4.sınıftan itibaren ise stajyer hekim olarak hasta tedavi edilmeye başlandığını ifade etti.

Diş Hekimliği Fakültesi tercihi yapılırken üniversitenin fiziki koşullarının  çok önemli olduğunu söyleyen Prof.Dr.Baykul, bir öğrenciye bir model ya da bir hasta koltuğunun düşmesinin pratik yapma ve mesleği öğrenme konusunda çok etkili olduğunu vurguladı.

 Yetenekle değil eğitimle öğrenilen bir meslek

 “El becerin yoksa diş hekimi olamazsın” düşüncesinin doğru olmadığını vurgulayan Prof.Dr.Timuçin Baykul, diş hekimliğinin sadece yetenek üzerine kurulacak bir meslek olmadığını, öğrenilebilen bir meslek olduğunun altını çizdi.

 Üç boyutlu düşünme ve görebilme yeteneği

 Diş Hekimliği için başarıyı arttıracak en önemli yeteneklerin başında üç boyutlu düşünme ve gördüğünü uygulama becerisi olduğunu söyledi.

 İletişim becerisi

 Prof.Dr. Baykul, diş hekimi olarak hastayla sık sık bire bir iletişim içinde olunduğunu, gerektiğinde hastaya psikolojik olarak destek verildiğini, bu yüzden iletişim becerisinin çok önemli olduğunu,  hayatın içinde kendisiyle barışık olanların bu meslekte daha başarılı olduklarını söyledi.

 Yabancı dil bilgisi

 Yabancı dilin sadece akademik anlamda değil, sağlık turizmi açısından da önem kazandığını, yurtdışından Türkiye’ye diş hekimliği hizmetleri almak için çok sayıda yabancı turistin geldiğini belirtti. İngilizce dışında ikinci bir yabancı dilin de meslekte başarıyı arttıracağını ifade etti.

 Kariyer Olanakları

 Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olunduktan sonra Diş Hekimliğinde uzman olmak istenirse 8 dalda uzmanlık Sınavına girilerek 3-4 yıl uzmanlık okunduğunu, sonrasında sınavlara girerek uzman olunduğunu, uzman olabilmek için İngilizce sınavlarında mutlaka başarılı olunması gerektiğini belirtti.

Üniversitelerde akademisyen olarak ya da Sağlık Bakanlığına bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde veya özel muayane ya da özel hastane veya kliniklerde çalışma olanaklarının olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.